Basement

Hade vi vetat om då vi började att det skulle bli så oerhört mycket mer jobb och pengar att bygga källare till utbyggnaden hade vi garanterat låtit bli. Men det är lätt att vara efterklok, och man kan ju verkligen hoppas att det på något sätt kommer kännas värt det i slutändan.. Då man kanske förträngt allt slit och extra kostnader…

Förra sommaren började M gräva ut för källaren med traktorgrävaren. Men han kom inte många decimeter förrän han stöp i en stor sten. Trodde han.
Så han fortsatte att gräva lite mer för att komma runt stenen och försöka få upp den, men då visar det sig att det inte var någon sten. Det var berggrund.
Det visade sig alltså att det är utsprängt under vårat hus för källaren där.
Vi ställdes då inför ett val. Antingen ändra planerna och strunta i källare under utbyggnaden, eller ta hit en sprängare för att spränga ut i berggrunden.

Såhär i efterhand, som sagt, så hade det kanske varit smartast att bara återfylla gropen och struntat i källaren, men.. Man vill ju inte bara ge upp sina planer heller.
Så, vi kontaktade en kille som kom och sprängde och såhär såg det då ut för ganska precis ett år sedan, precis efter han varit här:

DSC05460
(Observera Chico i bilden ovan som står och beundrar lastbilen.. Han ÄLSKAR lastbilar och traktorer!)

DSC07215
Efter att ha fått bort alla lösa stenar var det bara att börja bila då sprängningen inte riktigt tog allt, och för att komma till rätt djup för kantbalk och liknande.
Vi fick borra hål med slagborr i berggrunden och sedan bila med bilningsmaskinen, och fy fan säger jag bara, vilket jäkla skitgöra! Sakta gick det, och tillslut fick vi lov att ge upp inför vintern och istället se till att bygga något slags tak över gropen innan snön kom.

I år fortsatte vi att borra och bila vidare igen, men till sist fick vi för oss att testa att elda på berggrunden i ett sista desperat försök då vi var så less på bilningen att vi ville kräkas!
Och tack och lov så fungerade det riktigt bra! Genom att blåsa med utblåset på grovdammsugaren genom ett rör som vi placerade i brasan, fick vi en rejäl fyr som hettade upp grunden så att den sprack. Sedan var det bara att spruta kallvatten så det sprack ännu mer, och hej vad lätt det var att bila efter det! Och efter ett x antal brasor kunde vi börja fylla gropen med lite grus.

DSC08089

DSC08102

DSC08321

DSC08333

Vi passade på att införskaffa en linjelaser, och det var verkligen värt varenda slant! SÅ mycket enklare det blev att väga in allt, och vi kommer få så mycket användning av den framöver också!

DSC08432

Bila lite mer… Här har vi börjat få dit formen för kantbalken också. Vi valde att inte isolera under plattan, då övriga källaren inte heller är isolerad under grunden. Dessutom hade vi i så fall fått lov att spränga ännu djupare, och… Nä, det blir nog bra såhär också!

DSC08435

Ibland är det faktiskt bra att äga en Transit! Speciellt då man ska hämta armeringsmattor och järn!

DSC08444

Japp, då var det då armerat och klart! ÄNTLIGEN var det då dags för dagen D!

DSC08447

DSC08456

DSC08461

DSC08466

KLART! Efter allt jäkla jobb och krångel som varit så känns det som en milstolpe att bara ha det här gjort! Även fast det är sååå mycket jobb kvar!
Gjutningen tog vi in hjälp för, och det är jag MYCKET glad över! Jag har aldrig varit med och gjutit en platta förut, och hade ingen aning hur allt gick till, så det gick så sjukt smidigt då man hade dem som vet hur man gör och gjort det ett x-antal hundra gånger förr! Så det var mest bara att titta på och njuta av att se andra jobba, haha!

Så nu väntar vi bara på offert för allt som behövs för att mura upp väggarna så vi kan beställa hem allt material och dra igång det projektet. Hoppas det går liite snabbare än vad det gjort hittills….

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *